Zwyczaje kulinarne i popularne potrawy w Niemczech

Licencja CC BY-SA 2.0

Zwyczaje kulinarne i popularne potrawy w Niemczech

W tym artykule chcielibyśmy przybliżyć Państwu zwyczaje kulinarne panujące w różnych landach Niemiec. Mogą to być istotne informacje, które pomogą wzbogacić nam jadłospis podopiecznego potrawami, które zna i lubi. Kierując się znanym powiedzeniem „Przez żołądek do serca” na pewno w ten sposób zdobędziemy sympatię i uznanie naszego seniora. Znajomość nowych potraw z pewnością zachwyci także naszych bliskich po zakończeniu zlecenia i powrocie do kraju.

 

Niemiecka kuchnia kojarzy nam się głównie z kiełbasą, szynką, kiszoną kapustą i ziemniakami. Z natury są to dania ciężkie i tłuste, ale te można spotkać głównie w Bawarii. Mieszkańcy Badenii oraz Szwarzwaldu preferują potrawy z większą ilością warzyw i chudego mięsa. Natomiast w stolicy kraju dominują już potrawy wegetariańskie i wegańskie, co sukcesywnie przekłada się na zdrowy tryb życia tych aglomeracji. Poniżej prezentujemy Państwu kilka „lżejszych” niemieckich potraw, które możemy zaserwować podopiecznemu.

 

Autor - Cyclonebill, Licencja CC BY-SA 2.0

Kartoffelsalat

Popularna również w Polsce sałatka ziemniaczana. Wywodzi się z kuchni niemieckiej i tamtejszego zamiłowania do potraw ziemniaczanych. Składa się głównie z ziemniaków oraz innych warzyw doprawionych solą i majonezem.

 

 

Autor - Chris RubberDragon, Licencja CC BY-SA 2.0

Bratkartofle

U nas znane jako smażone małe kartofelki. Popularne zarówno w Niemczech, jak i w Polsce na Górnym Śląsku i Mazurach. Bardzo prosta potrawa może być idealnym dodatkiem do dań mięsnych lub z kapusty.

 

 

Autor - Katrin Gilger, Licencja CC BY-SA 2.0

Linsensuppe

Zupa z soczewicy. Nie jest rdzenną, niemiecką potrawą, ale jest tam również bardzo popularna. Może być zarówno wegetariańska, jak i z dodatkiem mięsa. Wzbogacona licznymi warzywami może być cennym źródłem witamin i minerałów dla seniorów.

 

 

Autor - Jeremy Keith, Licencja CC BY-SA 2.0

Sauerkraut

Kiszona zielona kapusta, jest jednym z podstawowych składników niemieckiej kuchni. Podaje się ją zazwyczaj z ziemniakami. Może stanowić również dodatek do dań mięsnych.

 

 

Autor - Kobako, Licencja CC BY-SA 2.5

Szpecle

Proste w przyrządzeniu kluseczki. Do ich zrobienia potrzeba jedynie mąki i jajek. Potrawa prosta, a i lubiana. Danie z kuchni południowych Niemiec i Tyrolu. Szpecle podawać można z kapustą kiszoną, ale można też je zjeść na słodko.

 

 

Autor - Mario Spann, Licencja CC BY-SA 2.0

Apfelstrudel

W kwestii deserów, najbardziej popularny stał się strudel jabłkowy pochodzący z dawnego cesarstwa austro-węgierskiego. Zazwyczaj jest to kilkuwarstwowe, kruche ciastko z jabłkowym nadzieniem i słodką posypką. Bywa podawany na ciepło, z dodatkiem sosu waniliowego.

 

 

Autor - Rebecca Siegel, Licencja CC BY-SA 2.0

Stollen

Deser, który umili Państwu długie, zimowe wieczory, szczególnie w grudniu. Stollen jest to ciasto pieczone bez dodawania jajek. Składa się głównie z bakalii oraz z marcepanu. Kojarzone z okresem Świąt Bożego Narodzenia.

 

 

Znając nazwy produktów i potraw mogą Państwo samodzielnie poszukać szerokiej gamy przepisów na ich wykonanie dostępnych w Internecie. Nierzadko przepisy te mogą różnić się kilkoma detalami lub sposobem przyrządzenia, ale końcowa potrawa zawsze jest smaczna i pożywna.

Jak widać, wbrew obiegowym opiniom i stereotypom, Niemcy to kraj kulinarnie zróżnicowany i nie możemy określać go tylko pod kątem różnych odmian kiełbasy. Kuchnia niemiecka czerpie wpływy z krajów śródziemnomorskich, kuchni włoskiej i innych. Co ważne, przed wyborem danej potrawy musimy w szczególności być świadomi potrzeb organizmu osoby starszej oraz zapoznać się z dietą seniora. Z uwagi na bogaty wybór dań, z pewnością dopasujemy coś dla podopiecznego, aby zjadł smacznie i zdrowo.

 

Zdjęcia umieszczone na stronie www na zasadach licencji: Creative Commons BY 2.0

Nasza strona używa plików cookies tylko w celu zwiększenia wygody jej użytkowania!

OK