Dołącz do nas facebook
żywienie osób starszych z chorobą Alzheimera, praca opiekunki

Ciąg dalszy artykułów, na temat choroby Alzheimera u Podopiecznych opiekunów osób starszych. Aktualnie chcielibyśmy poruszyć kwestię żywienia seniorów w początkowym oraz zaawansowanym stadium choroby. Jest to temat skomplikowany, zależny od postępów choroby i aktualnego stanu zdrowia.

 

Choroba Alzheimera - Przypomnienie

Wszystkim z Państwa, którzy nie zdążyli przeczytać dwóch poprzednich artykułów: Choroba Alzheimera u osób starszych oraz Opieka nad osobą starszą z chorobą Alzheimera przypominamy, że choroba Alzheimera to postępujące zmiany w mózgu o charakterze otępiennym. Głównym objawem choroby Alzheimera są nasilające się i nieodwracalne problemy z pamięcią, które stopniowo zmniejszają samodzielność chorego. Obecnie choroba Alzheimera pozostaje nieuleczalna, ale medycyna pozwala na sukcesywne opóźnianie jej procesu. Warto dodać, że na to schorzenie zapadają głównie ludzie starsi już po 65 roku życia. Właśnie dlatego choroba Alzheimera jest przypadłością często spotykaną na zleceniach dla opiekunów osób starszych.

 

Problemy z jedzeniem u Podopiecznych z chorobą Alzheimera

Osoby starsze z chorobą Alzheimera mogą mieć problemy z przyjmowaniem posiłków i napojów. Skala tych problemów zależy jak zwykle od stopnia zaawansowania choroby. W początkowym stadium chorzy jedzą samodzielnie, następnie używają tylko łyżki, a potem jedzą już palcami.

W bardziej zaawansowanym stadium chory może mieć trudności z gryzieniem i połykaniem pokarmu. Wówczas konieczne jest podawanie posiłków w formie płynnej np. zup oraz zmiksowanych lub zblendowanych potraw. Podopieczny może być karmiony przez opiekunkę lub spożywać pokarmy samodzielnie przez słomkę. Opiekunka osoby starszej z chorobą Alzheimera musi także zaakceptować także fakt, że jej Podopieczny może nabrudzić podczas jedzenia lub wylać napój.

Warto także wiedzieć, że osoby starsze z chorobą Alzheimera mogą zapomnieć o tak podstawowej czynności fizjologicznej, jak jedzenie. Opiekunka musi więc pamiętać o tym, aby pilnować czasu przyjmowania posiłków przez Podopiecznego np. pięć razy dziennie, aby nie doprowadzić do osłabienia i odwodnienia organizmu.

 

Jak pomóc Podopiecznemu z chorobą Alzheimera w przyjmowaniu posiłków?

  1. Przede wszystkim należy namawiać chorego i wspierać go w tym, aby jak najdłużej jadł samodzielnie. Równie ważne jest to, aby spożywać posiłki razem z Podopiecznym, co pozwoli mu dłużej zapamiętać tę ważną czynność fizjologiczną. Podczas jedzenia opiekun może delikatnie podkreślać smak i nazwy spożywanych potraw, aby utrwalać je w mózgu osoby chorej.
  2. Podopieczny powinien przyjmować pięć posiłków dziennie, ale w mniejszych ilościach. Jedzenie powinno być podawane o stałych porach, aby chory mógł zapamiętać ten czas, jako godziny posiłków.
  3. W początkowym stadium choroby jedzenie może mieć postać stałą, ale najlepiej jest pokroić je na mniejsze kawałki, aby ułatwić choremu gryzienie i połykanie. W stadium zaawansowanym, gdy chory ma już trudności z gryzieniem i połykaniem, dobrym pomysłem jest podawanie pokarmów w postaci płynnej. Mogą to być lekkie zupy, gęste soki warzywne lub owocowe, budynie lub musy.
  4. Miejsce podawania jedzenia dla osoby chorej na Alzheimera powinno być stałe, czyste i dobrze oświetlone (najlepiej kuchnia, jadalnia). Na stole można położyć plastikowe tacki, aby uniemożliwić przesuwanie talerza podczas jedzenia. Napoje natomiast można serwować w plastikowych naczyniach z dzióbkiem lub słomką, aby ułatwić choremu picie.
  5. Należy także pamiętać o sprawdzeniu temperatury jedzenia przed jego podaniem. Sparzenie się chorego może wywołać u niego złość i niechęć do dalszego przyjmowania posiłków.
  6. Miłym gestem może być poznanie preferencji kulinarnych Podopiecznego i w miarę możliwości gotowanie tego, co lubi.

Więcej ważnych informacji na temat podawania posiłków dla Podopiecznych można przeczytać w artykule Jak podawać posiłki dla osób starszych? Choć są to informacje dość ogólne, to mogą być także zastosowane w przypadku Podopiecznych z chorobą Alzheimera.

 

Nutridrink dla osoby starszej z chorobą Alzheimera

Jeżeli nasz Podopieczny z chorobą Alzheimera ma coraz większe problemy z przyjmowaniem jedzenia, to możemy podać mu Nutridrink. Jest to specjalny preparat żywieniowy dla osób starszych, który możemy dostać w aptece. Podstawowe zalety Nutridrinków to m.in.:

  • zbilansowany skład, który dostarcza organizmowi wszelkie potrzebne składniki,
  • są niewielkie objętościowo, co pozwala na ich szybkie i łatwe wypicie,
  • do każdej buteleczki dołączona jest słomka, która ułatwia spożywanie preparatu,
  • łatwa dostępność, znajdują się w większości dobrze zaopatrzonych aptek,
  • oszczędzamy pewną ilość czasu na przygotowanie posiłków.

Nutridrinki warto zacząć podawać choremu w momencie, gdy postęp choroby uniemożliwia mu prawidłowe spożywanie pokarmów, mało je, następuje spadek wagi oraz osłabienie organizmu.

 

Podsumowanie

Prawidłowe nawadnianie organizmu i żywienie osób starszych z chorobą Alzheimera jest niezwykle istotne, ponieważ warunkuje walkę o opóźnienie procesu choroby. Właściwa dieta, bogata w witaminy i minerały oraz regularne spożywanie posiłków pozwoli dłużej utrzymać mózg w odpowiedniej kondycji. Jako opiekunka osoby starszej z chorobą Alzheimera, musimy stale dbać o to, aby Podopieczny mógł jak najdłużej samodzielnie przyjmować pokarmy, które dobroczynnie wpływają na jego zdrowie. Przypominamy także, że niniejszy artykuł nie zastąpi fachowej porady lekarskiej lub dietetycznej, ma jedynie na celu przedstawić Państwu najważniejsze kwestie dotyczące żywienia Podopiecznych z chorobą Alzheimera.

X Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies do prawidłowego funkcjonowania. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji znajdziesz w polityce plików cookies.